Neville Longbottom




Sziasztok! Egy kis kihagyás után újra visszatértem, ezúttal a karakterprofilok egy újabb darabkájával. Ma a kicsit ügyetlen, visszahúzódó Neville Longbottom életéről próbáltam nektek érdekességeket összehozni. Ez a cikk azonban picit más lesz, már csak abban is, hogy a karaktert egyik legjobb barátnőm javasolta nekem mára. Vágjunk is bele!

Vigyázat a cikk spoilereket tartalmaz!

Élete röviden:
Neville Longbottom 1980. július 30-án született Nagy-Britanniában. Aranyvérű varázsló, Frank és Alice Longbottom egyetlen gyermeke. A szülők sorsa itt is (hasonlóan egyéb karakterekhez) elég tragikusnak mondható, hiszen Cruciatus átokkal sújtotta őket Bellatrix Lestrange és 3 Halálfaló társa, mikor a fiú 16 hónapos volt. A gyermek a nagyanyjához, Augusta Longbottomhoz kerül, akit többször is említenek a regények alatt (gondoljunk csak a Nefeleddgömbre, vagy éppen Lupinra és a Commiculus varázsigére).
A Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskolát 1991-ben kezdte, nem máshol, mint a Griffendél házban, tehát Harry évfolyamán, sőt még szobatársak is voltak a kissé ügyefogyott fiúval. Később erre a kapcsolatra visszatérünk még...Az 5.évben belép Dumledore Seregébe, ahol biztossá válik nem csak az olvasók, hanem Harry számára is, hogy több is lakozik a fiúban. Ezt csak fokozza a 7. regényben bekövetkező csatában játszott fontos szerepe. Ebben az évben (1998) végez az iskolában.
A háború után szolgál aurorként, mielőtt a Roxfort új gyógynövénytan tanára lesz. Feleségül veszi 2014-ben Hannah Abbott egykori Hugrabugos tanulót.

A prófécia
Ez egy olyan téma, amit nem igazán könnyű összefoglalni, legalábbis nekem. Egyik barátnőm egy mondattal a Sötét Nagyúr pusztulását megjósolónak mondja és tudjuk hogy két fiúra igaz: Neville és Harry.  De ha jobban utánaolvasunk rájövünk, hogy több hasonlóság is van a két gyermek között (a könyvbeli próféciát  ezek alá bemásolom :))
Szedjük is össze, miben hasonlítanak Harryvel:
- Mind a ketten júliusban születtek, csak egy nap eltéréssel
- Mindkettő szülei háromszor szálltak szembe Voldemorttal
- Mindkettő szülei tagjai voltak a Főnix Rendjeinek
- Mindkettő gyereknél vacillált a Teszlek  Süveg, melyik házba tegye őket...
- Majd végül mindkettőt a Griffendélbe osztotta
- Mindketten megkapták Griffendél kardját
- Mindketten legalább egy horcruxot elpusztítanak

,,Közeledik az Egyetlen, aki diadalmaskodhat a Sötét Nagyúr fölött...azoknak születik, akik háromszor dacoltak vele, s a hetedik hónap halála szüli őt...A Sötét Nagyúr egyenrangúként jelöli meg, de benne olyan erő lakik, amit a Sötét  Nagyúr nem ismer. És egyikük meghal a másik keze által , mert nem élhet az egyik, míg él a másik...Az Egyetlen aki diadalmaskodhat a Sötét Nagyúr fölött, a hetedik hónap halála szüli...

Érdekességek:
- Mint ahogy a Weasley ikreknek, Nevillnek sem ismerjük meg a patrónusát. Legtöbben természetesen békát képzelnek neki.
- Számomra ez volt az egyik legnagyobb meglepetés: Neville a keresztapja Albus Perselus Potternek, Harry és Ginny második legnagyobb csemetéjének.
-  Szereplőnk balkezes. Bal kézben fogja a pálcáját és később Griffendél kardját is a filmekben.
- Ha már pálca, akkor beszéljük karakterünkéről: az elsőt apjától kapja, a második egy 13 hüvelykes cseresznyefa, unikornis sörény maggal.
- J.K.Rowling  leírása szerint az öt, egy szobában lévő fiú közül ő a legalacsonyabb, míg a filmben Matthew Lewisnál csak a Dean Thomast játszó Alfred Enoch magasabb.
- Az őt alakító színész kedvenc mondata a karaktertől : ,,Miért pont én?"
- Rowling első vázlatai szerint Neville vezetékneve Pupp lett volna.
- Egy ismertebb érdekesség: sok rajongó szerint Perselus Piton azért utálja annyira a karaktert, mert ha ő lett volna az, akit Voldemort megtámad, akkor Lily még élne. És valljuk be, van benne valami..
- A történet szerint Neville eredetileg szőke, de a filmekben haja barna színű.
- 7 könyv alatt összesen 797 alkalommal említették meg őt. Az első a Bölcsek kövének 6.fejezetében történik, még az utolsó a Halál Ereklyéi 19 évvel későbbi fejezetében.

Szerepe a csatában:
Igazából a fő ok, amiért ez a bejegyzés megszületett az az, hogy ma 20 éve fejeződött be a II. Varázslóháború (1998. május 2.). Nevillnek pedig nem kis szerepe volt benne. Ő vezeti Harryt, Ront és Hermionét a Szárnyas Vadkanból a Szükség Szobájába. Később több tervvel is megpróbálják feltartani a Halálfalókat, majd egy hatalmas csavarként ő öli meg Naginit, az utolsó horcruxot, Voldemort kígyóját. a már többször említett Griffendél Godrik kardjával.  Joggal hívhatjuk őt bátor, büszke Griffendélesnek.

Köszönöm, hogy elolvastad és hamarosan érkezem a következővel!! :)




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések