A Weasley ikrek


Sziasztok!! Nagyon sok jó visszajelzést kaptam a Lunáról szóló bejegyzés után, így folytatom más karakterekkel. Ezúttal azonban nagyobb fába vágtam a fejszémet, ugyanis nem egy, hanem mindjárt kettő karakterről próbáltam meg összeszedni tényeket/érdekességeket. Ők pedig nem mások, mint a Weasley ikrek, akik ugyanúgy kihagyhatatlanok a történet szempontjából. Lássuk is tudok e újat mondani róluk!

Vigyázat, a cikk spoilereket tartalmaz!!

Életük röviden:
Az ikrek, ironikusan, április elsején, azaz Bolondok napján születtek, 1978-ban. Gyermekkoruk nagy részét Ottery St. Catchpoleban, egy kicsiny faluban töltötték, az Odú nevű házban testvéreikkel. 11 évesen aztán ők is a Roxfort Varázsló és Boszorkányképző Szakiskolába kezdtek el járni, méghozzá a Griffendél házat boldogították. Két kisebb testvérükkel, Ronnal és Ginnyvel itt is szoros viszonyt ápoltak: együtt kviddicseztek és a DS munkálataiban is kivették a részüket.  Világéletükben a csínyek nagymesterei voltak, és míg édesanyjuk nagyszerű, dolgos felnőttkort akart nekik, addig ők olyan boltot akartak nyitni, ahol mindenféle vicces, csínytevésekre alkalmas dolgokat lehet árulni. Ez sikerült is nekik, és szüleik ellenzése ellenére megalapították a Weasley Varázsvicc Vállalatot és boltot nyitottak az Abszol úton az iskola abbahagyása után. Ez azonban nem valósulhatott volna meg Harry és a Trimágus Tusa pénznyereménye nélkül. Persze a II. Varázslóháborúban ők is harcoltak. Ez a harc azonban egy hatalmas tragédiát is hozott: Fred éppen testvérei mellett harcolt,  amikor egy átok eltalálta és meghalt 1998. május 2-án. George azonban folytatta életét, és a bolt vezetését, valamint feleségül vette Angelina Johnsont, akitől kettő gyermeke született: Roxanne és Fred Weasley. Utóbbit elhunyt ikertestvére után nevezte el.

A védelmező és a földműves
Mint ahogy megszokhattátok, az ikreknél is kitérek nevük eredetére. A Fred név egy viszonylag régi német férfi név, amely jelentése erős védelmező. Magyarországon a megfelelője az Alfréd név, legalábbis az áll hozzá a legközelebb.
A George egy angol férfinév, amelynek jelentése a ,,Föld szerkesztője" érthetőbben földműves. Itthon a György nevet használjuk megfelelőjeként.

Roxforti éveik:
Az iskolát 1989-ben kezdték el. Évfolyamukon rögtön rengeteg barátjuk lett, köztük Oliver Woods, a kviddics csapat későbbi kapitánya és Lee Jordan, aki a kviddics meccseket is kommentálta. Rögtön ebben az évben szert tettek a Tekergők Térképére az iskolai gondnok irodájából (ez a térkép ugye később Harryhez kerül). Iskolás éveik első része csínyekkel teli diákélet: ellopják édesapjuk repülő Fordját, megpróbálták bátyjukat egy piramisba lökni amikor Egyiptomban járnak, 1000 galleonos fogadást kötnek egy miniszteri emberrel a Kviddics Világkupán, amit meg is nyertek. Ugyanebben (hatodéves korukban) az évben rendezték a Roxfortban a Trimágus Tusát, ahová az ikrek is jelentkezni akartak egy Kor korrigáló nevű bájitallal, ám a korhatárvonal még így is az útjukban állt, így szakállal hagyták el a termet. A R.B.F. (Rendes Bűbáj Fokozat) vizsgáikat is letették ötödévesen, amit még igazán az anyjuk sem hitt el: mind a ketten három-három RBF-et tudhatnak magukénak. Az iskolát 1996-ban hagyták abba, mint ismert, és a legtöbb diák által kedvelt emberek.

Érdekességek róluk/a színészekről:
- Az őket alakító színészek Oliver (George) és James (Fred) Phelps igazi angol ikrek, de hajuk nem vörös, hanem barna.
- Oliver 13 perccel előzte meg testvérét.
- Saját bevallásuk szerint Rupert Grinttel (Ron) és Tom Feltonnal (Draco) kerültek a legközelebbi kapcsolatba a forgatások alatt.
- HP rajongók, így azonnal igent mondtak a castingra, ahol ők voltak egyedül különböző pólóban az ikerpárok közül, így néhány perccel a meghallgatás előtt mentek ki a közeli áruházba venni maguknak.
- Nem ismerjük a karakterek patrónusait. Én legalábbis a 4 évem alatt, amióta először olvastam a könyveket nem találtam semmilyen jelet erre. A legtöbb rajongó rókákat képzel nekik fanartokon.
- Azt viszont tudjuk hogy George nem tudja megidézni azt testvére halála után.
- Fred a ,,durvább" testvér. Gondoljunk csak Ron fóbiájára a pókokkal, amit Fred idézett elő egy macival, amit pókká varázsolt, vagy arra, hogy ő adott neki olyan cukrot, ami kilyukasztotta a nyelvét.
- Ők voltak az egyetlen olyan fiúk a Weasley családban (mármint Moly és Arthur gyerekei közül) akik nem voltak soha prefektusok.
- Az ikrek csak akkor sérültek meg, amikor külön voltak. Emlékezzünk csak vissza Fred halálának körülményeire, vagy arra amikor George elveszíti a fülét. Mindkét esetben külön voltak egymástól.
- Utóbbival kapcsolatban van még egy érdekesség: A Halál Ereklyéi 1. részében (a filmekről van itt most szó), amikor George besétál a konyhába, miközben Ginny és Harry csókolózik még nincs meg a füle, de a Halál Ereklyéi 2. részében már megvan neki....
-  A könyvekben Ron és Percy is magasabbak az ikreknél, még a filmekben pont fordítva van.
- Először a Harry Potter és bölcsek köve 6. fejezetében, utoljára a Harry Potter és a Halál Ereklyéi 33.fejezetében lettek megemlítve.
- Összesen 1636 alkalommal voltak megemlítve, ebből is Fred emelkedik ki győztesként (ő 905 még testvér 731 alkalmat tudhat a magáénak).

Mi lenne velünk nélkülük? Nem igazán tudom. Még az is tudott rajtuk nevetni aki nem szerette őket. Mert ők napsugarat hoztak abba a szürke és sokszor sötét világba, ami a 7. részre alakult. Akármennyire is voltak komolytalanok, ha a családról volt szó, mindent otthagytak. Ez Ginnynél látszik a legtöbbször. Nem kell tökéletes mintagyereknek lenni ahhoz, hogy megálld a helyed a mai világban. Én, akinek nincs testvére nagyon szeretne olyan bátyókat mint ők. Az biztos: van mit tanulnunk tőlük, még ha nem is gondolnánk elsőre, akkor is.

Ezzel a mondattal, és a vele járó gondolkodással hagylak itt titeket mára, remélem tetszett, hamarosan érkezem a következővel! Addig is ne feledjétek: A nevetés gyógyszer!







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések