Luna Lovegood


Sziasztok!! A Harry Potter talán annak köszönheti a sikerét (a történeten kívül persze), hogy sok remek karakter van benne. Mindegyik más valamiben, mindenki megtalálja a magához legközelebb állót. De mennyit tudunk róluk? Nos, mivel én személy szerint szeretném beleásni magam egyes karakterekbe, és ennek első alanya Ginny volt, akiről már a Blogprojekt keretein belül láthattok egy bejegyzést, és ma Luna kerül középpontba!

Vigyázat a cikk spoilereket tartalmaz!!

Élete röviden:
Luna Lovegood 1981. február 13.-án született Angliában, Xenophilius és Pandora Lovegood egyetlen gyermekeként. Érdekes, hogy a magyar és az angol Wikipédia két különböző dátumot ír, ami fogalmam sincs, hogyan lehet :D  A család Ottery St. Catchpoleban, egy kis faluban él (Ebben a faluban lakott a Weasley család is). A kislány édesanyja meghalt, amikor ő 9 éves volt, ennek az esetnek ,,hála" látja a thesztrálokat is. Luna a  Roxfort Varázsló és Boszorkányképző Szakiskolát 1992-ben kezdte, és 1999-ben végezte el, tehát gyakorlatilag Ginny Weasley évfolyamtársa volt. Ezek alatt az évek alatt a Hollóhát padját koptatta, ahová a rendkívül okos varázslótanoncok járnak.  Rengeteg izgalmas dologban vett részt, például tagja volt a DS-nek, azaz Dumbledore Seregének, illetve barátai oldalán részt vett a Második Varázslóháborúban is. Miután a háború véget ért, és elvégezte az iskolát, Luna magizoológus lett, és új fajokat fedezett fel, hozzáment Rolf Salamanderhez, akitől ikrei születtek, méghozzá fiúk: Lorcan és Lysander.

A Hold gyermeke
Ez akár egy hangzatos fantasy címe is lehetne, de itt inkább Luna nevének eredetére, jelentésére akarok kitérni. Maga a név egy ókori római mitológiai név, ami a görög Szeléné (ősi Hold istennő) római megfelelője. A jelentése nyilván Hold, istennő.

Roxforti évei:
Az első éve alatt kezdi látni a thesztrálokat, pontosabban 1992. szeptember 1.-én látta őket először. Iskolatársai az első pár évben furcsa viselkedése miatt nem igazán foglalkoztak vele. Ezek alatt az évek alatt rakták rá a ,,Lüke Lovegood" (Loony Lovegood) nevet is. De ez nem tartott sokáig, hiszen
megismerkedett Ginnyvel, akivel igazán közeli barátnők lettek. Tanulmányilag nem igazán voltak problémái, hiszen Hollóhátasként megvolt a maga esze, és különösen érdekelték az állatok, illetve a jóslás, így nem is csoda, hogy Trelawney professzor később hiányolja jóslástanról. 4. évében aztán jönnek az igazi izgalmak Luna életében: megismerkedik 3 fő karakterünkkel, Harryvel, Ronnal és Hermionével. Mindvégig hisz Harry történetében Voldemorttal kapcsolatban, olyannyira, hogy belép a DS-be is, és csatlakozik egy interjúhoz, amit Rita Vitrol Harryvel készít, majd kiadja azt édesapja újságjában, a Hírverőben. Legutolsó évében pedig Voldemort ellen harcol barátai oldalán.

Érdekességek a karakterről/a színésznőről:
- Rita Vitrol írása szerint Luna esküvő ruhája szivárványból és flitterekből  készült, illetve a tiaráján ezüst unikornisszarv díszelgett. Gondolhatjátok Rolf hogy lesokkolódott :D
- Ez a ruha egyébként elnyert a Legförtelmesebb Ruha díjat abban az évben.
- 2014-ben Rolffal együtt részt vett a Kviddics Világkupán, ahol több DS tag is megjelent.
- Luna első pálcáját nem ismerjük, ahogy a másodikról is csak annyit tudunk, hogy 1998-ban készítette a jó öreg Ollivander.
- Egy kevésbé nagy érdekesség: Evanna Lynch játssza a karaktert, de az már nagyobb érdekesség...
- ...hogy a fülbevaló, aminek magyar neve az Irányringló (angolul Dirigible plum earring) a színésznő keze által készült.
- Evanna a mcskáit is HP karakterek alapján nevezi el: az egyiket Dumbledorenak, a másikat Lunának, a harmadikat pedig Csámpásnak hívják.
- Evanna még vegetáriánus is lett a szerepe kedvéért.
- Amikor Rowling először találkozott a színésznővel, csak egy dolgot mondott a rendezőnek: ,,Tökéletes!"
- A Harry Potter és a Félvér Herceg könyvváltozatában Tonks menti meg Harryt a Roxfort Expresszről, míg a filmverzióban ez a személy Luna.
-  Ő az utolsó kviddicskommentátor.
 - Rangsorolva (csökkenő sorrendben) a karakterek akikkel Luna beszélt a könyvek alatt: Harry > Ron> Hermione > a szurkolók > Ginny > Rita Vitrol > Dean > Neville > Bill
- A karakter első említése a róla elnevezett fejezetben, a Harry Potter és a Főnix Rendjében, és annak is a 10. fejezetében történt.....
- ...az utolsó említése pedig a Harry Potter és a Halál Ereklyéiben történt, a 36. fejezetben.
- A karakter leírása J.K. Rowling szavaival: kíváncsi, de mégis komoly; mérhetetlenül boldog; álmodozó; enyhén meglepő; váratlan; figyelmes; igaz barát.
- Az első változatban Lunát ,,Lily Moonnak" hívták, de Rowling úgy gondolta, így már sok lenne a Lily a történetben, így egy másik L betűsre változtatta azt.
- Tud patrónust idézni, ráadásul egy olyat, aminek alakja is van (és tudjuk, hogy az még a felnőtt varázslóknak sem mindig megy) aminek alakja vadnyúl. Ám ez utalhat egy japán mitikus lényre, a Holdbéli Nyúlra is.
- Lezárásképpen egy újabb ismert tény/érdekesség: Ginny és Harry harmadik és egyben egyetlen lányuknak, mint középső név a Lunát adták, hiszen mindketten közeli barátai voltak a karakternek.


Valljuk be, Luna mellett nehéz lenne elmenni anélkül, hogy ne forduljunk meg. Persze ehhez a hihetetlen ruhadarabok és a már-már fehéres szőke haj is hozzájön. Viszont szerintem egyikünk se akarja megváltoztatni ezt a karaktert, mert hihetetlen szerethető a maga fura módján. Az egyediségét nyilván nem kell hangsúlyoznom, és ez gondolataira is kiterjed, számos ilyen gondolatát láthatjuk, olvashatjuk. Bármilyen kisebb esemény, legyen az csak Lumpsluck vacsorája, ő akkor is kitörő örömmel fogadja Harry meghívását, miközben lehet nincs is kedve elmenni (Én nem szívesen mennék a tanár úr partijaira, de kitudja? :D). Mindenben és mindenkiben hitt. Legyen ez létezés kérdése, legyen ez biztató jellegű, és ebben a hitében senki nem tudta megingatni. Ebből talán merítenünk kéne néha....És végül, mindig tudta mit kell mondani (Gondoljunk csak Dobby temetésére!) legyen ez poénos, komoly, vagy tényleg csak egy fura gondolat. Ami a szívén az a száján.



Nos, ennyi voltam mára, köszönöm , hogy elolvastad, hamarosan érkezem a következővel :)

A képek forrása: Pinterest
Feliratok jelentése (nyers fordítás):
  Stay weird - Maradj furcsa.
 I read the rules before I break them - Elolvasom a szabályokat, mielőtt megszegem őket

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések