Blogprojekt 2.nap - Első könyvek


Sziasztok!! Itt is lennék a Blogprojekt második részével, ami nem másról fog szólni, mint a választott írók első könyveiről. Az én választásom John Green volt, az ő első könyvét, az Alaska nyomábant hoztam ma nektek. Ezt a projektet ugye nem egyedül csinálom, hanem 5 másik lánnyal, akiknek blogjait lent megtaláljátok, a poszt végén. Na de induljunk is Alaska nyomába, azaz nézzük, hogyan is sikerült Green első könyve!


Oldalszám: 292.oldal
Kiadó: GABO kiadó
Kiadásának éve: 2005
Címkék: romantikus, énregény
Fülszöveg:
,,A tizenhat éves Miles Haltert elbűvölik a híres emberek utolsó mondatai és unja otthoni biztonságos életét. A középiskola után rábeszéli szüleit, hogy írassák be egy bentlakásos iskolába, mert abban bízik, ettől talán megváltozik addigi unalmas élete. Itt ismerkedik meg Alaska Younggal, az okos, vicces és halálosan szexi lánnyal, valamint Chippel, az ösztöndíjas zsenivel, aki kollégiumi szobatársa lesz.  Százhuszonnyolc nap alatt Miles élete gyökeresen megváltozik, miközben Alaskát önpusztító viselkedése a végső tragédia felé sodorja."






Bevallom, elég nehezen fogtam bele John Green ezen könyvében, hiszen a borítón megjelenő kaszás és a fülszöveg vége nem kecsegtetett túl sok jóval. Az utolsó lökést egy barátnőmtől kaptam, aki azt mondta, érzelmileg megrázó, de vagyok elég érett 14 évesen elolvasni (ez egy éve volt).  Hát..a hatás egyáltalán nem maradt el, de erről később.

Magát a könyvet John Green a saját élményi alapján írta ma már több, mint 10 évvel ezelőtt. A gimnáziumi/egyetemi évek, mind tudjuk, hogy egy nagy partiba csöppenünk a tanulás mellett, ahol bizony az alkohol és egyebek is előkerülnek. Green a fiatalok nyelvén, egy kevés filozófiával  írja meg az egész történetet. Ráadásnak megkapjuk Miles szemszögét, így a regény egy énregénnyé alakul, ami csak egy pluszt ad a könyvhöz.

Ebben a történetben tényleg a karakterek és az ő felnőtté válásuk a fő szál. Kapunk egy csapat fiatalt, akik még bőven a tinédzserkor felé hajlanak, és beköltöznek egy kollégiumba. Miles gondolatai uralják az egészet, a híres emberek utolsó mondatai pedig lépten-nyomon előfordulnak, és azt a részt irányítja. Alaska ezzel szemben egy hihetetlenül  temperamentumos , laza, egyszóval egy tipikus lázadó karakter. A kettejük furcsa kapcsolat talán pont azért olyan jó, mert kiegészítik egymást. Tudjátok int egy jing-jang jel :D Alaska világlátása egyébként egészen egyedülálló, van benne egy sötét, kicsit depresszív vonal is, néha hátborzongató a csaj. 

A cselekmény kronologikusan van felépítve, mint a legtöbb John Green könyvben. A nyitójelenet Miles elindulása a kollégiumba, a záró pedig időben közel van a vizsgaidőszakhoz. Magából az egyetemből nem kapunk túlságosan sokat, ez néha nem is baj, hiszen inkább a kalandokra, a kolis életre, nm pedig a száraz, unallmas tanórákra vagyunk kíváncsiak (Gondoljunk csak bele milyen is lenne....Ti sem akarjátok ugye?! :D) Drága írónk beevezet minket a fiatalok labirintusába, melynek kiútja a felnőtt élet, sőt maga a nagybetűs ÉLET.

És akkor az érzelmi része a könyvnek, amit már az elején is említettem. A pia, a cigi és a balhék mind-mind eszközök arra, hogy valaki elnyomja magában a múltat. Minden egyes lépésükkel az önpusztítás küszöbére lépnek, ahonnan vissza kell őket rántani. Ha ugyanis ez nem sikerül, akkor nekik semmi esélyük. Eldobják maguktól az életet. Úgy érzem, Alaska mondata mindent elárul:

„– A legtöbb ember azért bagózik, mert élvezi. Én azért, hogy meghaljak."

Érdekességek:

  • A könyv megnyerte a Micheal  L. Pritz Díjat, amit a Legjobb tiniknek/fiataloknak írt könyvekért ítélnek oda. Érdekesség, hogy Green egy másik könyve, a Katherine a köbön is jelölt volt, ám végül nem hozott díjat.
  • Az angol/amerikai kiadás jelenlegi, margarétás borítója helyett 3 hónapig egy cigarettafüstös borító volt látható, ám John és csapata a sok negatív komment miatt lecserélte.
  • A Paramount Pictures megvásárolta a megfilmesítés jogát, még a könyv megjelenésének évében, ám a projektből nem lett semmi.
Remélem tetszett, holnap érkezem a folytatással!!❤

Akiknél még találtok ilyen posztot:
Petra, aki az egész kitalálója (Könyvespolc blog)
Kamilla (Könyves Boldogság blog)
Vhrai  (Libellum blog)
Felhő (Felhő Olvasónaplója blog)
Beatrice (Molybirodalom)
Nézzetek be hozzájuk is :)













Megjegyzések

Népszerű bejegyzések