Blogprojekt 1.nap - Híres írók: Életrajzok



Sziasztok!! Elrepült egy hónap, így újra itt van a Blogprojekt ideje! Ismét a megszokott kis csapat állt össze, a lányok neveit és blogjait alul megtaláljátok. Ebben a hónapban híres írokat és könyveiket hoztuk el nektek. Jómagam John Greent választottam, így az elkövetkezendő napokban róla szóló bejegyzéseket láthattok majd. De ki is az a John Green? Ennek jártam ma utána, azaz érkezzen mindaz, amit erről az úriemberről tudni kell!

Iskolák és inspirációk:
John Micheal Green 1977. augusztus 24.-én született Indianapolisban, az Egyesült Államokban, Sydney és Mike Green gyermekeként. Kiskorában rengeteg helyen éltek a családjával ( Alabama, Orlando).  Iskolái közül talán a legmaradandóbbnak az Indian Spring School-t lehetne mondani, hiszen ez adott ihletet első könyvéhez, az Alaszka nyomában-hoz. Főiskola után a Nationwide Children's Hospital-ban dolgozott, és az ott töltött időkből merítve írta meg a Csillagainkban a hiba című művét. Ebben legnagyobb inspirációjának a gyerekeket tartja, aki olyan betegségeket is túléltek, amire egy felnőtt is aligha lenne képes.

Könyvei:

  • Első könyve a már fent is említett Alaszka nyomában (Looking for Alaska)  volt, melyet 2006-ban adott ki. Ihletet ugyebár saját gimnáziumi életéből merítette. A mű elnyerte a  Micheal L. Printz díjat is. 
  • Katherine a köbön (An Abundance of Katherines ) című második alkotása, bár nem aratott akkora sikert, mint előző könyve, a Printz díjra mégis jelölték, ám a díjat nem sikerült elhoznia. 
  • Mint megannyi young adult író, ő is kollaborált más írókkal, egészen pontosan Mauren Johnson és Lauren Myracle írók voltak a partnerei a Hull a hó (Let it snow) című könyvében, amely mint a címből is látszik, karácsonyi történeteket tartalmaz.  2008-ban a könyv bekerült a New  York Times Bestseller listájába, és egészen a 10. helyig jutott. 
  • Papírvárosok (Paper Towns)  már sikeresebb volt díjak terén, ugyanis elhozta az Edgar és a Corine Literature díjakat. 2015-ben készült azonos címmel egy filmadaptáció a könyvből, Cara Delevigne és Nat Wolff főszereplésével. 
  • Ezután újabb kollaboráció érkezett  Will és Will (Will Grayson, Will Grayson) címmel. Ebben az együttműködésben Green társa a szintén író David Levithan volt, akit már ismerhetünk a Nap, nap után és az Egy másik nap című könyvek keretein belül. A könyv témája miatt, igencsak szokatlan volt, hiszen az LMBT beállítottságú emberek még nem voltak szokványosak. Ebből is látszik, hogy merjünk nagyot álmodni!
  • A Csillagainkban a hibát szerintem senkinek sem kell bemutatnom, hiszen ez John Green leghíresebb, és egyben legnagyobb példányszámban eladott könyve is. Az első nyomtatás például 150.000 könyvet tartalmazott. A történetből film is készült, Shailene Woodley és Ansel Elgort főszereplésével. 

Magánélete és érdekességek róla:

  • Nemcsak író, de producer és vlogger is. Youtube csatornáját testvérével, Hankkel kezdte VlogBrothers néven, 2007-ben.
  • Feleségét, Sarah Urist Greent, 2006. május 21-én vette feleségül.
  • Sarah egyébként művészettel foglalkozik, előbb kurátor volt az indianapolisi galériában, majd pedig egy websorozatot kezdett The Art Assignment néven.
  • Két gyermeke van, Henry és Alice.
  • Egy west highland terrier is kicsiny családjuk tagja, aki a Willy névre hallgat. Honnan ismerős ez a név? Nem is tudom :D
  • Green az episzkopális egyház tagja, amely egy protestáns egyház.
  • Érdekesség, hogy a Papírvárosok film verziójában ő adta Becca apjának hangját.
  • A fent említett filmnek egyébként a producere is volt.
  • Szerepelt a Csillagainkban a hiba filmben, mint Jackie apukája a repülőteres jelenetben.

Remélem érdekesnek találtátok a cikket, és ha még nem olvastatok John Green könyvet, akkor most megjött a kedvetek! Holnap érkezem a következő Blogprojekt résszel!❤



Akiknél még találtok ilyen posztot:
Petra, aki az egész kitalálója (Könyvespolc blog)
Kamilla (Könyves Boldogság blog)
Vhrai  (Libellum blog)
Felhő (Felhő Olvasónaplója blog)
Beatrice (Molybirodalom)
Nézzetek be hozzájuk is :)







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések